Spring naar de inhoud

Afkortingen haken

Naast breien is haken een leuke handwerk activiteit. Het verzet je gedachten en je kan super mooie creaties maken door te haken. Breien, haken, naaien hebben elk hun eigen terminologieën en technieken. Vaak werken zij ook met afkortingen en symbolen. In dit artikel willen we kort even stilstaan bij de afkortingen haken.

Zie je ergens een leuk haakpatroon, dan heb je vaak te maken met  afkortingen. Patronen lezen is vaak een kunst. Tenzij je weet wat elke afkorting betekent. Dan wordt het alweer een stuk makkelijker.  Vaak worden dezelfde tekens en afkortingen haken ook gebruikt voor de tekening die bij het patroon hoort.

Voor beginnende hakers zijn er tal van haakvideo's te vinden. Het is vaak handig om zo een filmpje te bekijken als je aan iets twijfelt. Elke steek wordt heel goed getoond en uitgelegd. Ook handig als je een steek wil opfrissen. Hierbij vind je een overzicht van de haaktermen.

Afkortingen haken

l = losse
hv= halve vaste
v = vaste
hst = half stokje
st = stokje
dst = dubbel stokje
ddst = driedubbel stokje
t = toeren
t1 = toer 1
mr = magische ring
sh = samen haken
vlg = volgende
mind = minderen
mrd = meerderen
GK = goede kant
VK = verkeerde kant

Veel succes!

Er zijn bovendien heel veel haakboekjes en tijdschriften met ontzettend veel leuke ideetjes. Je kan ze niet allemaal ineens maken. Daarom kan het nuttig zijn om een to do lijst te maken. Je kiest bijvoorbeeld 3 projecten in elk boek en, of tijdschrift. Je maakt daarbij een top. Zo kan je elk project één voor één na mekaar afwerken. Als je dan ergens iets super leuk tegenkomt, dan noteer je dat ook op je lijstje. Zo hoef je nadien ook niet meer te zoeken waar dat leuke patroon nu ook weer zat.

Wens je nog meer informatie over het haken. Dan verwijzen wij graag door naar de pagina op Wikipedia over haken.