Spring naar de inhoud

Wol kopen

Wol kopen doe je tegenwoordig zelfs online. Vroeger had je de klassieke wolwinkels waar je een paar soorten wol in populaire kleuren kon kopen. Tegenwoordig is het aanbod zeer uitgebreid. Er zijn verschillende soorten garens in alle mogelijke uitvoeringen en kleuren. Je hoeft hiervoor trouwens niet meer uit je zetel te komen. Terwijl je in een breiboek een mooi patroontje gevonden hebt, kan je onmiddellijk het gepaste garen bestellen. Met een beetje gelukt kan je de dag nadien al aan de slag! 

Ga naar de webshop

Wol kopen: soorten wol

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten wol op de markt. Je kan het niet bedenken of het bestaat. Uiteraard zijn de klassieke soorten nog steeds populair zoals zuivere wol of katoen garen. Maar ook combinaties van wol zijn mogelijk. Dan denken we bijvoorbeeld aan een garen bestaande uit katoen en zijde. Of een combinatie van acryl met mohair. Alles kan en alles mag.

Daarnaast heb je in één bepaalde soort garen, bijvoorbeeld Merino wol, ook verschillende uitvoeringen. Van fijn naar dik, maar ook van iets groffer naar zacht. Wist je trouwens dat er wol bestaat die niet rafelt? 

Het leuke hieraan is dat deze verschillende combinaties, stuk voor stuk mooie resultaten geven. Met 1 patroon maak je telkens een unieke creaties. 

Kleur en wol

De juiste kleur kiezen voor je project is één van de belangrijkste factoren om je een voldaan gevoel te geven na het afwerken van je project. In de garenindustrie gaat er dan ook een heel verfproces vooraf aan het afleveren van de wol. Deze bollen wol worden in een kleurbad gestoken. Hou er rekening mee dat elk kleurbad een lichte afwijking van kleur kan geven. Kortom, ben je van plan om een wat groter project te starten, zorg er dan voor dat je voldoende voorraad hebt van hetzelfde kleurbad. Kom je namelijk op het einde een bolletjes te kort, dan bestaat het risico dat je met een lichte kleurafwijking kan zitten als je het garen uit hetzelfde bad niet meer kan verkrijgen. 

wol kopen

Daarnaast heb je ook garens die van nature uit al een mooie kleur hebben. Het alpaca garen is hiervan een goed voorbeeld. Dat is dan ook de reden dat je deze enkel in natuurlijke kleuren kan vinden.

Het is ook belangrijk om te weten dat de kleuren die je op een computerscherm ziet, kunnen afwijken van de reële kleur. Als je online bestelt, is dit een belangrijk aandachtspunt. Zelf heb ik ooit een bol blauwe wol gekocht en die bleek bij aankomst groen te zijn... Daarom werk ik graag met de catalogussen van bijvoorbeeld Katia. Iedereen is dan ook welkom om de echte kleur te komen bewonderen. 

Welk patroon kiezen voor je project?

Als je wol koopt, heb je vaak al een idee in je hoofd. Je bent van plan iets te breien, te haken, te weven,... Ben je van plan om een gestreepte trui te breien. Dan heb je verschillende kleuren wol nodig. Je moet dan goed tellen dat je het juiste aantal rijen breit voor je van kleur wisselt. En misschien niet onbelangrijk, om knoopjes in je werk te vermijden, best te wisselen aan het begin of het einde van een gebreide rij. 

Dit is uiteraard hetzelfde voor een jacquard trui. Hier heb je een tekening, een patroon waarbij je steek per steek moet tellen om dan van kleur te wisselen. Zo krijg je een prachtig resultaat, maar het vergt wel wat concentratie.

wol kopen

Tegenwoordig hebben ze het ons al veel eenvoudiger gemaakt. Het garen kan zo gekleurd en behandeld zijn, dat je -  door gewoon tricot te breien - je een mooi patroon als resultaat krijgt. Easy Jacquard van Katia garens is hier een mooi voorbeeld van.

Hou je daarnaast van mooie kleurovergangen in bijvoorbeeld een omslagdoek. Ook dan hoef je niet te wisselen van kleur. Scheepjes Whirl heeft mooie kleurencakes waarbij de kleurovergangen zo geknoopt zijn dat ze niet opvallen. Super, toch?

wol kopen

Wol kopen en kwaliteit

Mensen zijn heel vaak op zoek naar goedkope wol. Daar is uiteraard niets mis mee. Het hangt er alleen vanaf wat je ermee van plan bent. Als je een trui wil breien, dan kost je dat heel wat uren werk. Het is dan ook de bedoeling dat de trui gedragen wordt en zijn model behoudt na het wassen. Dan overweeg je misschien best iets meer kwaliteit. 

Alles is relatief natuurlijk. Wat is duur? Je hebt ook bij de gekendere wolmerken een iets goedkoper gamma, of wat duurder. Als je gaat voor kwaliteit, heb je er levenslang geniet van! Overweeg dus goed of die paar euro's verschil het waard zijn. Trouwens, wij doen regelmatig acties en uitverkopen. Dan kan je vaak ook een koopje doen.

Wol kopen: wasvoorschriften

Het is heel belangrijk dat je project in wol nadien ook goed verzorgd wordt. Wol wassen vraagt daarom een extra woordje uitleg. Hou voor het wassen van wol rekening met volgende aandachtspunten:

 • gebruik het juiste wasmiddel. Er bestaan speciale producten om wol te wassen.
 • lees ook altijd je etiket. Daar staat belangrijke informatie op:
  • op hoeveel graden mag ik de trui wassen
  • mag hij in de droogkast
  • mag hij gestreken worden
 • Was wol alleen als het echt nodig is.
 • Ruikt je trui wat muf, dan kan je hem ook gewoon even buiten hangen in plaats van te wassen. Wat ook helpt is hem in de badkamer ophangen na het douchen. De frisse douchegeur trekt dan in je trui.
 • Om wol te wassen gebruik je beter geen wasverzachter. Gebruik in de plaats een eetlepel natuurazijn. Zo gaat je wol weer mooi glanzen.
 • Stel je wasmachine goed in, op een wol programma. De temperatuur mag nooit warmer zijn  dan 30 graden C en zwieren op maximaal 600 toeren.
 • Leg je wollen creatie plat om te drogen. Is hij nog te vochtig, leg hem dan tussen 2 handdoeken.
 • Heb je toch een vlek op je wollen kledij, dan is Ossengalzeep een natuurlijk wondermiddel. Probeer eerst op een klein stukje. Blijft er nadien een gele schijn achter? Leg hem dan in de zon. Hierdoor verbleekt de gelige vlek.
 • Ga zeker geen vochtige of natte wollen creatie uitwringen. Enkel lichtjes uitknijpen.
 • wat betekent 'Superwash'? Dit wil zeggen dat je wol zo behandeld is, dat je het in je wasmachine kan wassen. Je wollen kledij zal hierdoor niet gaan vervilten. Was wel nog steeds op een fijn was- of wolprogramma.

wol wassen

Waarom wol kopen?

Wol heeft heel wat positieve eigenschappen:

 • goede isolatie tegen de kou
 • ademend
 • vochtregulerend
 • vuilafstotend
 • vormvast
 • duurzaam
 • brandveiliger: bij 100% wol. Dit kan je testen door een stukje garen in een vlammetje te houden. Als het alleen maar schroeit heb je 100% wol. Synthetische garens en of toevoegingen zijn meer brandbaar.

Trui Mohair Ingenua

Welke merken promoten wij?

Als premium winkel van Katia garens staan we in rechtstreeks contact met de leverancier. We werken met hun catalogussen, waar je de reële kleur en kwaliteit kan zien en voelen. We leveren uit eigen voorraad, maar indien niet voorradig bestellen wij het garen voor jou. Afhalen is ook altijd gratis. Katia garens staan voor kwaliteit en duurzaamheid.

Naast het Katia garen hebben wij ook Scheepjes wol. Hier is de fameuze Scheepjes whirl bijzonder populair. Maar ook bijvoorbeeld Chuncky Monkey. Dit is garen dat niet gaat rafelen. Ook Scheepjes heeft een zeer uitgebreid gamma kwalitatief garen, bestaande uit verschillende soorten garens. Het is ideaal om mee te breien en te haken. 

Als laatste gekende merk hebben we ook Hoooked garen in voorraad. Hoooked staat onder andere bekend voor het recycleren van textiel. Dit textiel garen is dan ook ideaal voor het maken van decoratieartikelen, zoals bijvoorbeeld manden, poefs, dekens, zakdoekdozen... Wij gebruiken hoooked voornamelijk om mee te haken.

Waarom wol kopen bij Wolidee?

Bij Wolidee kan je ook wol kopen. We hebben een uitgebreid assortiment in alle soorten kwaliteit en uitvoeringen. Wij willen dat de klant tevreden is van zijn aankoop. Daarom kiezen wij voor kwalitatieve merken aan een betaalbare prijs. Ons garen is ideaal om mee te breien en te haken. Zelf zijn we ook voortdurend creaties aan het maken, ontwerpen, uitvoeren. Hierdoor hebben wij heel wat ervaring met verschillende soorten wol, katoen, alpaca, mohair, acryl,... 

Ga naar de webshop

Bovendien doen wij regelmatig acties. Een garen die uit stock gaat, een laatste stuk,... De kwaliteit blijft, maar de prijs die verlagen wij! 

Wol kopen, dienst na verkoop

We willen je niet alleen helpen met de aankoop van de wol, maar wij vinden de begeleiding nadien minstens even belangrijk. Langs verschillende kanalen zijn we bereikbaar. Je kan langskomen, je kan bellen, mailen, via Whatsapp of Facebook en Instagram een bericht sturen... We trachten zo snel mogelijk te antwoorden op je bericht. Aan de positieve reacties nadien te horen, lijkt dit ons wel te lukken. 

Daarnaast organiseren we ook brei- en haakavonden. Hier kan je gezellig samen zijn met andere creatievelingen. Maar je kan ook inspiratie opdoen of geholpen worden met een mogelijk probleem. Het is niet voor niets dat deze avonden bijzonder populair zijn. 

Overzicht breiavonden

Volg ons zeker op FacebookOpent in een nieuw vensterInstagramOpent in een nieuw venster en Pinterest. 

En blijf zo op de hoogte van onze laatste nieuwighedenOpent in een nieuw vensterEn blijf zo op de hoogte van onze laatste nieuwigheden. We publiceren er namelijk de laatste nieuwtjes, onze creaties, belangrijke informatie,...