Spring naar de inhoud

Verschillende soorten wol

Vraag iemand waar wol vandaan komt en je krijgt vast en zeker het antwoord: van schapen. Uiteraard wordt er wol gemaakt van de schapenvacht, maar dat is lang niet de enige dierensoort die geschikte haren heeft om draad van te maken.  Garens bestaan in jouw favoriete kleur en kwaliteit. Er zijn verschillende soorten wol.

Wol kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Wij kennen het vezel voornamelijk voor het vervaardigen van kleding, zoals mutsen, truien, sokken,... Maar in knutselomgevingen wordt wol ook gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van pomponnetjes. Met wol kan je veel richtingen uit en zeer mooie creaties maken. Wist je dat ook vilt gemaakt is van wol? Er bestaan ook verschillende manieren om wol te verven. Vaak gebeurt dit nog op basis van of met planten. Het is daarom misschien wel interessant om het verschil tussen de soorten wol te kennen. Het zal namelijk de schoonheid van je creatie bepalen.

Verschillende soorten wol

Schapenwol

Zoals we reeds zeiden is dit de meest gekende wolsoort. Eén keer per jaar wordt het schaap geschoren en wordt er draad van gemaakt. Er bestaat een verschil in kwaliteit afhankelijk van het soort schaap.

Alpaca’s

Meer en meer hoor je over alpaca’s spreken. De alpacawol is momenteel dan ook heel populair. De haren van de alpaca’s zijn zacht, licht en warm. Deze garen is wel prijziger dan de meeste andere garens net omdat hij duurzamer is.

Geitenwol

Wist je dat mohair, kasjmier en pashmina afkomstig zijn van geiten? Inderdaad, ook van geitenhaar wordt er garen gemaakt.

Katoen

Katoen is afkomstig van de katoenplant. Er zijn naast katoen nog heel wat natuurlijke vezels, niet afkomstig van dieren.

Op de pagina's van Wikipedia kan je nog meer uitleg van de verschillende soorten wol terugvinden.

Wol wassen

Bekijk ook ons artikel in verband met het correct wassen van wolsoorten.